nedeľa 30. marca 2014

FIT roláda s jahodami a kiwi



Vzhľadovo nedokonalá, no chuťovo tak správne jarno-letná a ešte k tomu ľahká, či už na žalúdok, alebo na prípravu :-). Úžasná kombinácia jemnej piškóty, nadýchanej šľahačky a čerstvého voňavého ovocia je to najlepšie na nedeľné poobedie strávené pri dobrej knihe.






Ingrediencie:
(Inšpirácia Apetit)

Piškóta:
5 vajec (zdalo sa mi to veľa, nabudúce by som dala 4)
120g hnedého cukru
80g hladkej múky

Plnka:
250ml 33%-nej smotany na šľahanie
Jahody, kiwi alebo akékoľvek iné letné ovocie


Postup:
Rúru si predhrejeme na 175°C. Žĺtky s cukrom si vyšľaháme do peny, pridáme preosiatu múku a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a rovnomerne vylejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 7-10 minút.
Po upečení necháme piškótu ešte chvíľu na plechu a následne ju premiestnime na čistú utierku. Odstránime papier a necháme vychladnúť.
Šľahačku si vymiešame do tuha, jahody a kiwi nakrájame na drobné kúsky a navrstvíme na piškótu. Pomocou utierky zrolujeme a necháme vychladiť. Roládu môžeme potrieť ľubovoľným krémom, alebo poliať polevou, no ja som tak neurobila z dôvodu, aby bola čo najľahšia.
Dobrú chuť a príjmný zvyšok víkendu!



nedeľa 2. marca 2014

Bublanina s brusnicami a čučoriedkami


Stará dobrá klasika, no u nás jeden z najobľúbenejších koláčov vôbec. Nič jednoduchšie a zároveň vďačnejšie nepoznám. A ak sa spoja kvalitné a dobré ingrediencie, môže byť z toho nie len chutná ale aj zdravá sladká bodka za náročným dňom :-). 





Ingrediencie:

80g polohrubej múky
120g hladkej špaldovej múky
4 vajcia (bielky a žĺtky zvlášť)
70g hnedého cukru
1 kypriaci prášok do pečiva
cca 0,75dcl vody
cca 0,75dcl oleja (ja som použila olivový)
60g nasekanej horkej čokolády
100g čučoriedok a brusníc

Postup:
Žĺtky s cukrom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, olej, vodu, prášok do pečiva a nasekanú čokoládu. Do hmoty jemne primiešame do tuha vyšľahané bielky. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a rovnomerne rozotrieme. Nakoniec posypeme čučoriedkami a brusnicami. Pečieme cca 25minút na 180°C.
Najlepšie chutí horúci :-)
Dobrú chuť!





sobota 22. februára 2014

Zapekané cestoviny so zeleninou


Toto je jedno z jedál, ktoré by som rovnako, ako Pizzokcheri z predošlého príspevku, mohla jesť kedykoľvek. Pôvodný recept som si trošku prispôsobila a zmiernila tak jeho náročnosť, no trúfam si povedať, že na jeho chuti to žiadnu škodu nespôsobilo. Práve naopak, vždy mi trochu vadili kusy paradajok, ktoré boli v pôvodnom recepte čerstvé, mierne ovarené a nakrájané, no paradajkami z konzervy sa môj problém jednoducho vyriešil. V nasledujúcom recepte teda uvediem všetko tak, ako to robím ja. No musím priznať… Moja maminka ich robí aj tak najlepšie :-)




Ingrediencie (na 5 porcií)

cca 200g krátkych cestovín
1 konzerva prájaných paradajok
150g čerstvých šampiňónov
1/2 balenia čerstvého špenátu
1 cukina
2-3 mozarelly nakrájané na kocky (množstvo podľa chuti)
Hrsť strúhaného parmezánu
1PL strúhanky
Hrsť čerstvých bazalkových lístkov
Soľ

Postup:
Cestoviny dáme do osolenej vriacej vody a uvaríme podľa chuti (ja mám najradšej klasiku - al dente). Kým sa cestoviny varia, očistíme, na plátky nakrájame šampiňóny a sprudka orestujeme na olivovom oleji. Osolíme a po cca 2 minútkach pridáme špenát, restujeme až kým neklesne. Cukinu si očistíme, nakrájame na kocky a rovnako ako šampiňóny, sprudka orestujeme na olivovom oleji. Uvarené cestoviny zmiešame s paradajkami, šampiňónmi so špenátom, cukinou a mozzarelou. Vrch posypeme parmezánom, ktorý sme rozmixovali s bazalkou a strúhankou. Podľa chuti osolíme. Zapekáme cca 20 minút na 220°C. Najlepšie chutia horúce :-).
Dobrú chuť!

piatok 14. februára 2014

Pizzokcheri



Toto typické talianske horské jedlo môžem kedykoľvek a kdekoľvek. Jednoduchá, no chuťovo veeeľmi luxusná záležitosť. Odporúčam vyskúšať, aj keď hlavnú ingredienciu - cestoviny, je obtiažne na Slovensku zohnať, oplatí sa hľadať :-).



Ingrediencie:

1/2 balenia cestovín Pizzokcheri
2-3 zemiaky
1/2 balenia čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený listový)
cca 200g syra Fontina dolce (na Slovensku veľmi ťažko zohnateľná, tak nahrádzam kvalitným eidamom s vysokým podielom tuku)
3PL kvalitného masla
3 strúčiky cesnaku nakrájané na 4 časti
4 lístky čerstvej šalvie
soľ

Postup:
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do väčšieho hrnca (ja som varila vo woku) s väčším množstvom vody (aby stačila aj na cestoviny). Cca 5 minút po tom, ako začne voda vrieť, pridáme cestoviny. Keď budú cestoviny aj zemiaky mäkké (cestoviny nebudú nikdy tak mäkké ako bežné), pridáme špenát a varíme ešte 1 minútu (ak máte mrazený, varte dlhšie). Všetko si scedíme a vrátime späť do hrnca. V malej rajnici si zohrejeme maslo a pridáme do ňho šalviu a cesnak, ktoré povaríme asi 1 minútu a precedíme do cestovín. Pridáme na kocky nakrájaný syr a na miernom plameni miešame, až kým sa syr neroztopí. Nakoniec osolíme a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!




sobota 18. januára 2014

Whoopie pies



Tieto mini koláčiky sú ideálna voľba ak máte chuť na niečo sladké, no nie príliš sladké, rýchle, no nie príliš rýchle a ľahké, no nie príliš ľahké… A najlepšie na nich je, že ich môžete plniť tým, na čo máte práve chuť. A ak by ste náhodou na nič chuť nemali, môžete ich jednoducho jesť ak luxusnejšiu verziu piškót :-)
Pôvodný recept som mierne upravila a vznikla z nich ešte ľahšia a zdravšia verzia.



Ingrediencie:
(Inšpirácia na www.angiebakes.com)

1vajce
120g hladkej múky (ja som použila špaldovú)
100g kryštálového cukru
15g kakaa
110ml kyslej smotany
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
cca 3PL oleja

Postup:
V miske som vyšľahala cukor s vajíčkom a pridala olej. V ďalšej miske som zmiešala suché prísady, teda múku, kakao a sódu bikarbónu a postupne som začala zamiešavať do cukru s vajíčkom na striedačku s kyslou smotanou. Vzniklo mi krásne tmavé, husté cesto, ktoré som pomocou dvoch lyžičiek nanášala na plech vystlaný papierom na pečenie. Krúživým pohybom oblej časti lyžičky som docielila rovnomerný okrúhly tvar (toto je tá časť, ktorá robí z pečenia whoopie pies ,,nie príliš rýchle" koláčiky. Piekla som na 180°C cca 8 minút.
Plnka je v jednom prípade iba vymiešaný biely jogurt s trochou kyslej smotany a s cukrom a v druhom, jednoduchšom prípade som použila banány.
Pevne verím, že sa na tejto dobrotke stanete rovnako závislými ako ja :-)




piatok 5. júla 2013

Tvarohová torta s malinami a ríbezlami


V poslednej dobe ma začalo baviť nosiť na oslavy jedlé home made darčeky. Tento krát som sa rozhodla babke a dedkovi urobiť tvarohovo-ovocnú tortu. Tá sa totižto podľa mňa hodí k letnej grilovačke priam dokonale :-)


Ingrediencie:

Korpus:
3 vajcia
150g polohrubej múky (ja som zmiešala 1:1 so špaldovou múkou)
100g kryštálového cukru
1/2 PDP
60g horkej čokolády
0,5 dcl vody
0,5 dcl oleja

Tvarohový krém:
750g jemného tvarohu
3ks vanilkového cukru
cca 2PL agáve sirupu
3PL kyslej smotany

Ovocná vrstva:
Plná miska drobného ovocia (ja som dala maliny a ríbezle)
1dcl vody
3 balenia tortového želé

Postup:
Korpus pripravíme klasickým spôsobom. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista, pridáme múku, vodu, olej, PDP, čokoládu a sneh z bielkov. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri 180°C cca 25 minút.
Kým sa korpus pečie, pripravíme si tvarohovú plnku. Všetky ingrediencie zmiešame spolu a vyšľaháme jemný krém.
Ovocnú vrstvu si začneme pripravovať až keď budeme mať korpus upečený a vychladnutý. Nnesieme naň tvarohový krém a odložíme do chladničky. Ovocie si umyjeme, rozmixujeme, dáme na sporák a za občasného miešania privedieme do varu. Prilejeme vodu a následne želatinu v prášku. Povaríme jednu minútu a odstavíme z ohňa. Za stáleho miešania necháme mierne vychladnúť a nalejeme na tvarohovú vrstvu. Vrátime do chladničky a necháme stuhnúť nalepšie do nasledujúceho dňa.

Ovocnú dekoráciu si vytvoríme veľmi jednoduchým spôsobom. Strapčeky ríbezlí, jostov a maliny si namočíme do jemne rozšľahaného bielka a obalíme v kryštálovom cukre. Čo najskôr premiestnime na cca 30 minút do mrazničky. Ovocie je najlepšie pripravovať testne pred zdobením a podávaním torty, pretože cukrová vrstva sa začne topiť.

Dobrú chuť a príjemné letné dni :-)



sobota 16. februára 2013

Jahodovo-čokoládové muffiny



Na Valentína som od mojej polovičky dostala krásne misky na muffiny a šálky na cesto. A nakoľko sme dnes mali vzácnu návštevu, voľba dezertu bola jasná :-). Hneď doobeda som zarobila cesto na muffiny, pridala nasekanú horkú čokoládu, jahody a perfektný dezert ku káve bol na svete.


Ingrediencie:
200g polohrubej múky
100g kryštálového cukru (v pôvodnom recepte bolo 200g, no polovica bohato stačila)
4 vajcia
1dcl oleja
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
80g kvalitnej horkej čokolády
cca70g mrazených jahôd (čerstvé by boli rozhodne lepšie, no v tomto období sú ťažko zohnateľné)

Postup:
Všetky ingrediencie na cesto (okrem čokolády a jahôd) spolu zmiešame, prípadne na nízkom stupni vymiešame ručným mixérom. Následne pridáme nasekanú čokoládu a na štvrťky prekrojené jahody. Papierové košíčky naplníme približne do 3/4 a dáme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme približne 12 minút.
Dobrú chuť a príjemný zvyšok víkendu :-)