nedeľa 18. novembra 2012

Bryndzové pirohy


Ak máte voľný celý deň a chuť pustiť sa do niečoho naozaj zdĺhavého, no vo finálnej verzii veľmi chutného, bryndzové pirohy sú to pravé. Ja som ich zvládla urobiť iba vďaka mojej maminke, ktorá mi asistovala najskôr cez Skype a neskôr už aj cez telefón a vďaka môjmu Adamovi, ktorý sa s radosťou pustil do vaľkania, vykrajovania a plnenia. Po cca 3 hodinách práce sme si zababraní od múky sadli k zaslúženému obedu. Pirohy v spojení s kyslou smotanou, slaninkou a mladou cibuľkou sú výbornou voľbou na nedeľný obed :-).

Ingrediencie:

Cesto:
500g varených a najemno postrúhaných zemiakov
cca 500g polohrubej múky
1 vajce
Soľ

Plnka:
3 väčšie uvarené a najemno postrúhané zemiaky
150-180g bryndze
Soľ

Postup:
Zemiaky, vajce, soľ a časť múky si dáme do väčšej misy a premiešame. Po čiastočnom spojení ingrediencií začneme cesto miesiť rukami. Postupne pridávame múku až kým nám nevznikne tuhé a pevné cesto (môže sa stať, že budete potrebovať viac ako 500g múky). Cesto si rozdelíme na 4 časti a postupne si každú vyvaľkáme a povykrajujeme z nich kolieska, ktoré naplníme zmesou zemiakov a bryndze.
Pirohy varíme v osolenej vriacej vode cca 4 minúty.
Podávame s kyslou smotanou, slaninkou, mladou cibuľkou, poprípade s kyslou kapustou :-).
Dobrú chuť!


4 komentáre:

  1. Tak tohle musí být tedy veliká dobrota! Pirožky z bramborového těsta, navíc krásně jeden jako druhý a horká bryndza uvnitř... navrch smetana, slaninka...Prostě úžasné :-)
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Si milá, ďakujem :-). Tvoj komentár ma nesmierne potešil, nakoľko si prvá osoba, ktorá ma osobne nepozná a komentovala niektorý z mojich príspevkov :-). Veľmi si to vážim, naozaj :-).
      P.S.- ja som už dlhšie tvojou vernou faninkou ;-)

      Odstrániť
  2. Tak tyhle pirožky musím určitě vyzkoušet, protože mám děsně ráda halušky s bryndzou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vrelo odporúčam :-). Dúfam, že budú chutiť minimálne tak, ako naše halušky ;-)

      Odstrániť